Skip to content

Dementie zorgt voor een rouwproces. Dat gebeurt als je zelf dementie hebt en als je iemand met dementie in de naaste omgeving hebt, bijvoorbeeld een ouder of een partner.

Het rouwproces om dementie wordt vaak niet begrepen door de omgeving. Hierdoor kunt u zich erg eenzaam voelen. Ik heb me de laatste jaren gericht op en gespecialiseerd in de begeleiding van mensen met dementie en mensen van wie een naaste dementie heeft.

Dementie hebben

Als patiënt met dementie rouw je omdat je jezelf langzaam kwijtraakt. Je hebt het gevoel dat je steeds meer inlevert. In het begin ben je je daar nog heel bewust van en dat is een erg confronterend proces. Ik probeer zoveel mogelijk aan te sluiten bij wat u nog wel kan en niet bij wat niet meer kan.

Dementie bij een partner

Als partner lever je ook in. Vaak gaat dat ongemerkt en word je steeds kwetsbaarder. Er is rouw en verdriet omdat iemand verandert en uiteindelijk niet meer de partner is die hij of zij was. Hierdoor is er steeds minder sprake van gelijkwaardig samenzijn. Je komt er steeds meer alleen voor te staan. Dit is een soort verweduwing. Mooie en verdrietige gebeurtenissen kunt u niet meer met uw partner delen. Het is belangrijk om in dit proces uw eigen identiteit en kwaliteit van leven niet te verliezen. Hier kan ik u bij helpen.

Een ouder met dementie

Een ouder kwijtraken door dementie, terwijl je hem of haar nog nodig hebt, is een soort verwezing. Op belangrijke momenten in het leven, bijvoorbeeld wanneer u zelf ouder wordt of bij een echtscheiding, voelt u het gemis extra sterk. Ik kan u begeleiden in het rouwproces hierover.

Video

Veranderende rol, hoe ga je daarmee om? | Door met Dementie – met Beau Schneider – aflevering 4

Back To Top