Ondersteuning bij rouwverwerking
Rouwen is hard werken en soms heb je daar hulp bij nodig. Samen gaan we op zoek naar de juiste aanpak. Hierdoor krijgt u meer grip op de verwarring en de emoties die u voelt. U leert om in het dagelijks leven met het verlies om te gaan.
Rouwbegeleiding bij verborgen verlies
Er zijn veel gebeurtenissen die kunnen zorgen voor rouw. Dit is niet alleen het overlijden van een geliefde. Je kunt rouwen om een relatiebreuk, het verlies van werk, een miskraam of abortus of het verlies van je gezondheid. Het kan zijn dat uw rouwproces niet door anderen of uzelf wordt herkend en/of erkend. Ook bij dit verborgen verlies kan ik u helpen het verlies een plaats te geven in uw leven.
Lees meer over verborgen verlies in dit artikel in BEM! Magazine
Rouw om een onvervulde kinderwens
Ook ongewenste kinderloosheid kan zorgen voor een rouwproces. Het is een groot verlies en het is moeilijk daarmee om te gaan. De toekomst ziet er heel anders uit dan u zich had voorgesteld. Dit kan voor verdriet en boosheid zorgen. Maar ook voor pijn als er in de omgeving kinderen worden geboren en voor problemen in uw relatie of in de omgang met anderen. Ik help u omgaan met het verdriet en bij het vinden van zingeving voor de toekomst.
Mijn manier van werken
We passen de werkvorm aan aan uw behoeftes en uw achtergrond. Mijn manier van werken is erop gericht dat u inzicht krijgt in uw rouwproces. Als u inzicht hierin heeft kunt u werken aan het herstel van de balans tussen verstand en gevoel.
We kijken samen welke aanpak het beste bij u past. Maatwerk is belangrijk. Iedereen rouwt op zijn eigen manier en de sterkte van emoties verschilt per persoon. U krijgt alle ruimte om uw verhaal te vertellen.
Methoden die ik gebruik zijn onder meer psycho-educatie (uitleg over mogelijke rouwreacties), visualisatie (je een bepaalde situatie voorstellen) en creativiteit (zoals schrijven, tekenen).
Rouw bij kinderen en jongeren
Verliesverwerking bij kinderen gaat anders dan bij volwassenen. Kinderen verwerken steeds opnieuw een deel van het rouwproces. Een verlies in de jeugd kan ook op (veel) latere leeftijd weer voor groot verdriet zorgen.
Kinderen en jongeren kunnen verdriet hebben om het verlies van een geliefd persoon, maar ook om een verhuizing, scheiding, het sterven van een (lievelings)dier of het einde van een vriendschap. Ik help kinderen om te gaan met hun verdriet om een verlies. Ik kan ook gezinsbegeleiding bieden bij het overlijden van een lid van het gezin. Verder kan ik helpen als een kind moeite heeft in het rouwproces de steun van zijn ouder(s) toe te laten.
Mijn manier van werken pas ik aan aan de leeftijd en de emotionele ontwikkeling van kind of jongere. Creatieve uitingsvormen, zoals tekenen of een poppenspel, gebruik ik bij kinderen vaak.
‘Over Jip
Hoi! Ik ben Jip en ik help Heleen. Misschien vind je het moeilijk om met Heleen te praten. Dan vraagt Heleen mij erbij en praat ik met jou. En dan krijgen we een koekje bij de thee! Wil jij mij een keer ontmoeten? Vraag dan bij Heleen of ik ook mag komen.’
Hulp bij omgaan met verlies
Rouwen is volkomen normaal. Het kan zijn dat u niet goed door deze periode heen komt. Mogelijk worden de rouwreacties niet minder (chronische rouw) of heeft u last van langdurige depressiviteit. Ook kunnen er te weinig rouwreacties zijn (uitgestelde rouw). In alle gevallen waarin u denkt dat u hulp bij verliesverwerking nodig heeft, is het zinvol om begeleiding te zoeken. Neem daarvoor contact met mij op.